#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Sergantys hemofilija, ar žinote, kaip gydyti kraujosruvas?

Ko gero kiekvienas patyrė, kaip sumušimo vietoje susidaro kraujosruva. Ji palaipsniui keičia spalvą, kol visiškai išnyksta. Nelaimei, tiems, kam yra kraujavimo sutrikimų, kraujosruvos nėra vien tik nepatogumas.

Kraujosruvos yra tamsios spalvos odos plotai, kartais kiek iškilę centre. Jos atsiranda dėl poodinių kraujavimų netoli odos paviršiaus. Iškilios sritys kraujosruvų viduryje vadinamos hematomomis.

Žmonėms, kuriems yra kraujo krešėjimo sutrikimų, kraujosruvos yra dažnas nepatogumas. Jos išnyksta labai lėtai. Tačiau nerimauti nėra priežasčių, nebent kraujosruvos labai didelės ar susiformuoja galvos srityje.

5 patarimai, kaip sergant hemofilija gydyti kraujosruvas

  1. Nedidelių kraujosruvų dažniausiai nereikia gydyti su krešėjimo faktoriaus koncentratu.
  2. Jei susimušėte ar patyrėte smūgį, stipriai spauskite odą virš sumušimo vietos. Tai mažins kraujavimą.
  3. Kai tik galėsite, uždėkite ant sumušimo vietos ledo. Šaltis sulėtins kraujavimą iš smulkių poodinių venų. Tačiau atminkite, kad ledas, jei jo prireikia, nėra krešėjimo faktoriaus pakaitalas.
  4. Jei kraujosruvos centre atsiranda patinimas ir jis didėja arba jei jis atsiranda kitą dieną po sumušimo, gali prireikti vartoti krešėjimo faktorių. Kreipkitės į savo gydytoją patarimo.
  5. Praėjus 24 valandoms po kraujosruvos atsiradimo galite ant jo uždėti iš anksto pašildytą audinį. Kraujosruva greičiau išnyks.

Sergant hemofilija, kraujosruvos retai būna pakankamai rimtos ar skausmingos, kad reikėtų vartoti krešėjimo faktorių. Kai kraujosruva gija, ji keičia spalvą. Pagal spalvą galima nustatyti, kokio ji senumo:

  • Šviežia kraujosruva yra mėlyna ar violetinė.
  • Jai blunkant, spalva pasikeičia į žalsvą, o vėliau į geltoną.
  • Kraujosruvos paprastai visiškai išnyksta per dvi savaites.

Kaip išvengti kraujosruvų

  1. Prieš pradedami sportuoti, išsiaiškinkite, kokios yra saugumo priemonės.
  2. Kad kūdikiams  neišsivystytų kraujosruvos, ant jų drabužių pritvirtinkite kelių apsaugas. Mažiems vaikams labiau tinka minkšti žaislai arba žaislai be aštrių kampų.
  3. Kai kūdikiai mokosi vaikščioti ar šliaužti, jie gali susižeisti bet kurią kūno dalį. Todėl rekomenduojame uždengti kavos staliukų kampus ar kitus kampus minkšta (pvz., gumos) danga.

Kreipkitės į savo gydytoją, jei:

  • Ant jūsų galvos ar kaklo atsirado kraujosruva.
  • Kraujosruvą lydi patinimas, nutirpimas ar dilgčiojimas. Tai gali reikšti, kad ištekantis kraujas spaudžia nervus ar venas ir gali sukelti nuolatinę žalą (nervų pažeidimą).
  • Kraujosruva yra skausminga.
  • Judesiai riboti.
  • Patinimas didėja ir neišnyksta.
  • Kraujosruva atsirado po smūgio į galvą ar skrandžio sritį – stiprus smūgis į šias sritis gali sukelti vidinį kraujavimą, ir jūsų gyvybei gali grėsti pavojus.

Šaltinis: www.hog.org ​​​​​​​

HEMOFILIOS GYDYMAS

Hemofilijos, paveldimo kraujodaros sutrikimo, gydymo pagrindas yra VIII krešėjimo faktoriaus (hemofilija A) arba IX krešėjimo faktoriaus (hemofilija B) suleidimas į veną. Liga pasireiškia kraujavimu sąnariuose, raumenyse ar vidaus organuose. Gydymas nustatomas individualiai, atsižvelgiant į ligos sunkumą. 

Pagalbos centrai

Visi centri